Skip til hoved indholdet

Dengang var der meget mere sne

Dengang var der meget mere sne

Gå tilbage

Da Hardy Dahl Pedersen var ung og ansat som gårdmand hos ØsterBO, skovlede han meget sne om vinteren. Heldigvis, som man siger: ”Efter vinter kommer sommer”, og han kunne indenfor normal arbejdstid passe vaskehuset, skifte pærer hjemme i lejlighederne og fixe diverse ting, der gik i stykker. Indimellem fik han sig en snak og en kop kaffe sammen med beboerne. Det var der tid til.


Meget har forandret sig siden dengang det hele startede, 1. maj 1972. ”Man kan ikke sige, at alt engang var bedre”, siger Hardy. ”Men dengang var relationen til beboerne tættere, og man kendte mere til hinanden”. Hardy var tilknyttet to afdelinger, og her kendte han alle beboerne.

”Folk boede i længere tid i samme lejlighed. I dag flytter de oftere, og det gør det sværere at skabe nye relationer. Det er en tendens i tiden, at hver mand passer sit eget. Og det gør det svært for sammenholdet i de enkelte afdelinger.”

Hardy reflekterer videre: ”I dag arbejder gårdmændene (jf. ejendomsfunktionærerne) i teams, og de er ikke tilknyttet en enkelt eller to afdelinger – men et større område. Det giver den fordel, at ved sygdom og lignende, så bliver afdelingerne ikke så sårbare. Der er altid en, der kender til området og kan hjælpe.”

Hardys historie
Hardy har gennem det meste af sit liv været tilknyttet ØsterBO. Først qua Kirsten, sin kone, der er barnefødt i ØsterBO, og som han blev forelsket i som 17-årig ung knægt. Her kom han i Kirstens forældres lejlighed på Østerbrogade.

Senere blev Hardy og Kirsten gift, flyttede til Skærup, fik en dreng, og kort tid efter flyttede de tilbage til Vejle, i en lille lejlighed på Parkvej. Her blev Kirsten atter gravid, og de fik en datter. Der blev trængt i lejligheden med 2 små børn – og de flyttede hen i en større lejlighed med 2 soveværelser på Østerled. Hardy havde i perioden pendlet hver dag til Kolding, hvor han arbejdede som værkfører. Det var lidt træls med transporttiden. Og lysten til at arbejde i Vejle var der…

ØsterBO som arbejdsplads
Det var svigermor, der så opslaget: ”ØsterBO søger en ny gårdmand”. Hardy tog en snak med Harald Madsen, daværende medlem af ØsterBO’s hovedbestyrelse, og det gik åbenbart godt, for kort tid efter startede Hardy som gårdmand i afdeling 4, 4a & 5 i ØsterBO (nuværende afdeling 1).

Da fremtidsplanerne nu lå i Vejle, gik Hardy i gang med at bygge hus i Bredballe. Hele familien flyttede ind, børnene voksede op, og pludselig var årene fløjet afsted. Alt imens arbejdede Hardy hos ØsterBO, og alt var skøn idyl – sådan næsten da…

”Dengang var der meget mere sne om vinteren. Sneen kom ofte efter fyraften eller i weekenderne – sådan føltes det. Og der blev skovlet med håndkraft. I 1980 fik jeg nok af alt den snerydning – og sagde mit job op”, siger Hardy. Men det varede lige et halvt års tid, så var Hardy tilbage hos ØsterBO. Ude godt men hjemme bedst, trods masser af sne. Denne gang startede Hardy som gårdmand på Hældagervej (afdeling 22), og i 1985 skiftede han over til at arbejde som varmemester i det nybyggede Skovbrynet.

På efterløn
Hardy sluttede sine gårdmandsdage i Øsbyparken (afdeling 2, 5, 11 & 14). For knæet og hoften var begyndt at drille, og det fysiske arbejde blev for hårdt og smertefuldt.

I 2005 gik Hardy på efterløn. Ungerne var flyttet hjemmefra, kroppen sagde fra, og længslen efter at bo i noget mindre i centrum af Vejle dukkede op. De ville tilbage til Kirstens barndomshjem i Østerbrogade. Da ”lejligheden bød sig”, sprang de til.

Aktiv beboerdemokrat
Men Hardy kunne ikke sidde stille ret længe i den nye lejlighed i afdeling 1 (daværende afdeling 5). Han blev hurtigt en aktiv beboerdemokrat ved at melde sig ind i afdelingsbestyrelsen. I dag er han formand. Men han nyder at slippe for snerydning, selvom der findes smarte maskiner, der kan hjælpe. Som Hardy afslutningsvis siger – og med et glimt i øjet: ”Siden jeg er stoppet, er der nærmest ikke kommet noget sne”.

1. maj 2022 har Hardy haft 50 års tilknytning til ØsterBO – som både ansat og beboer.
Her ses han med de andre gårdmænd fra ØsterBO tilbage i midt halvfjerdserne.

Vil du have mere information om ØsterBO?

Du kan altid kontakte en af vores medarbejdere